43 Seri No.lu KDV Genel Tebliği İle Yapılan Düzenlemeler

image
image
image
image
image
image
image

VERGİ SİRKÜLERİ - 2022/18

Kanuni Süresinden Sonra Beyan Edilen Tevkifatı Yapılan KDV nin İndirimi: 

Yapılan düzenleme ile sorumlu sıfatıyla kanuni süresinde 2 No.lu Beyanname ile beyan edilen KDV tutarı, beyanın yapıldığı ay içinde verilmesi gereken 1 No.lu KDV Beyannamesinde indirim konusu yapılabilecek ve indirimin dayanağı 2 No.lu KDV Beyannamesi olacaktır. Ancak sorumlu sıfatıyla kanuni süresinden sonra beyan edilen kısmı ise bu beyana ilişkin ödemenin yapıldığı döneme ait 1 No.lu KDV Beyannamesinde indirim konusu yapılacaktır. 

Demir-Çelik Ürünlerinin Teslimi: 

21.04.2022 tarihli tebliğ düzenlemesi ile mükelleflere, demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin tesliminde 4/10 tevkifat yapma yükümlülüğü getirilmişti. Yapılan yeni düzenleme ile bu oran 5/10 olarak yeniden belirlenmiştir. Yeni oran 01.11.2022 den itibaren yapılacak teslimlere uygulanacaktır.

Yeni düzenlemede, demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin, payları Borsa İstanbul A.Ş. de işlem gören şirketler tarafından tesliminde de tevkifat uygulanır, denilerek konu ile ilgili tereddüt ortadan kaldırılmıştır.

Gıda Maddelerinin Tesliminde Nakden KDV İadesi Talep Edilebilecek Dönem: 

2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (I) sayılı listenin (A) bölümü (Gıda Maddeleri) kapsamında yer alan malların takvim yılının Ocak-Haziran dönemindeki indirimli orana tabi teslimlerden doğan KDV iadeleri, en erken ilgili yılın Haziran dönemi en geç ilgili yılın Kasım dönemi itibarıyla talep edilmesi kaydıyla nakden yapılabilecektir. Önceki düzenlemede bu malların satışı kapsamında yüklenilen KDV nin nakden iadesi en erken sonraki yılın Ocak ayına ilişkin KDV Beyannamesinde talep edilebilirken yeni düzenleme ile birlikte, teslimin gerçekleştiği yılın haziran ayına ait beyanname ile talep edilebilecektir. Uygulama sadece ilgili yılın Ocak-Haziran dönemlerinde gerçekleşen mal teslimlerine ilişkindir. Temmuz-Aralık döneminde gerçekleşen indirimli orana tabi teslimlere ilişkin nakden iade talebi eskiden olduğu gibi sonraki yılın Ocak-Kasım dönemlerine ait beyannameler ile talep edilebilecektir.

İstisna Kapsamındaki İşlemin Gerçekleşmesinden Sonra İşlemle İlgili Yüklenilen Kur Farkları:

Tam istisna kapsamındaki bir işlemin gerçekleşmesinden sonra, söz konusu işleme ilişkin mal ve hizmet alımlarına ait tam istisna kapsamındaki işlemi yapan mükellef aleyhine ortaya çıkan kur farkı üzerinden ödenen KDV’lerin tam istisna kapsamındaki işlemin gerçekleştiği vergilendirme dönemine ilişkin yüklenilen KDV hesabına dahil edilerek iadesinin talep edilmesi mümkündür. Ancak, kur farkına ilişkin faturanın iade işlemleri sonuçlandırıldıktan sonra gelmesi halinde, işlemle ilgili mal ve hizmet alımlarına ait kur farkı üzerinden ödenen ve yüklenilen KDV hesabına dahil edilmesi gereken KDV, indirim hesaplarına dahil edildiği vergilendirme dönemine ilişkin iade hesabında dikkate alınabilecektir.

Tam istisna kapsamındaki işlemi yapan mükellefin mal ve hizmet alımlarına ilişkin olarak lehine oluşan kur farkı nedeniyle KDV hesaplanması ve kur farkının ortaya çıktığı dönem beyannamesinde beyan edilmesi gerekmektedir. Tam istisna kapsamındaki işlemi yapan mükellefin lehine oluşan kur farkının iade işlemleri sonuçlandırılmadan önce ortaya çıkması halinde bu tutarın iade hesabından düşülmesi gerekmektedir. İadeye konu edilemeyen bu tutarın ise kur farkının ortaya çıktığı dönem indirim hesaplarına alınması mümkündür. Söz konusu kur farkının iade işlemleri sonuçlandırıldıktan sonra ortaya çıkması halinde ise iade hesabında herhangi bir düzeltme yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

Örneğin; (A) A.Ş. (B) A.Ş. den 10.06.2022 tarihinde KDV hariç 1.000-USD ye (1 USD=17 TL) satın almış olduğu malı 15.08.2022 de ihraç etmiştir. (A) A.Ş. (B) A.Ş. ye 26.10.2022 tarihinde USD kuru 18,50-TL iken ödemesini yapmıştır. Burada (A) A.Ş. aleyhine ortaya çıkan (1.500-TL*0,18=)270-TL KDV 06/2022 dönemine ilişkin ihracat iadesi kapsamında iadesi talep edilecek yüklenilen KDV ye dahil edilebilecektir. Ancak 06/2022 dönemi ihracat iadesinin tamamlanmış olması durumunda kur farkına ilişkin KDV tutarı 10/2022 dönemine ait iade hesabında dikkate alınabilecektir.

KDV İade Uygulamasında Sigorta Şirketi Kefalet Senetleri Teminat Olarak Gösterilebilecek:

07.07.2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Seri:A Sıra No:14 tebliği ile sigorta şirketleri tarafından düzenlenen süresiz ve şartsız kefalet senetleri teminat olarak kabul edilmeye başlanılmıştır. 25.10.2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 43 No.lu KDV tebliği ile bu kefalet senetlerinin KDV iadelerinde teminat olarak kabul edileceği ifade edilmiştir. Buna göre, sigorta şirketleri tarafından düzenlenen kefalet senetlerinin, paraya çevrilmeleri konusunda hiçbir sınırlayıcı şart taşımayacak biçimde süresiz ve şartsız olarak ve Türkiye’de yerleşik sigorta şirketleri tarafından düzenlenmiş olması halinde bu senetler KDV iade uygulamasında teminat olarak kabul edileceklerdir.İlgili kefalet senetlerine ilişkin örnek Tahsilat Genel Tebliği (Seri: A Sıra No:1) ekindeki (EK-13) olarak yer almaktadır.

Dökümanlar