Diib Kapsamında İthal Edilen Eşyaya İlişkin Hak ve Yükümlülüklerin Devri

image
image
image
image
image
image
image

VERGİ SİRKÜLERİ - 2022/16

Dahilde İşleme Rejimi Kararı ve Dahilde İşleme Rejimi Tebliğinde yapılan değişiklikle, DİİB sahibi firmalara, belli şartların sağlanması kaydıyla İhracat Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen usul ve esaslara göre belge kapsamındaki hak ve yükümlülükleri diğer bir DİİB sahibi firmaya devretme olanağı ortaya çıkmıştır.

Dahilde İşleme Rejimi Tebliğinin 38/10 fıkrasında “Dahilde işleme izin belgesi/dahilde işleme izni kapsamında ihracı taahhüt edilen işlem görmüş ürünün, başka bir belgenin ithalat bölümünde belirtilen eşya arasında yer alması şartıyla süresi geçerli belge sahibi firmaya/firmalara yurt içinde teslimi halinde, her bir belgenin/iznin taahhüt kapatma müracaatının bu Tebliğin 37 nci maddesinde belirtilen süreler içerisinde yapılması kaydıyla, dahilde işleme izin belgelerinin kapatma işlemi aynı anda veya ihracatı gerçekleştiren firmaların belgelerinin kapatılmasını müteakip yurt içinde teslimi yapan firmanın belgesinin/izninin kapatılması suretiyle sonuçlandırılır.” Hükmü yer almaktadır.Bu hükme göre yurtiçinde herhangi bir DİİB sahibi firmanın başka bir DİİB sahibi firmaya teslimde bulunması halinde her iki DİİB belgesinin de kapatılması ihracatın gerçekleştirilmesi şartına bağlıdır.

Bahse konu fıkra kapsamında yapılan teslimlerde ilk belgenin/iznin kapatılabilmesi için, işlem görmüş ürünü teslim alan ikinci belgenin kapatılmasını bekleme zorunluluğu ve bir eşyanın birden fazla belgeye silsile yoluyla teslim edilmesi durumunda belge/izin kapatma süreci ve takibi oldukça zorlu bir süreç oluşturuyordu. 

14.09.2022 tarihli ve 31953 sayılı Resmi Gazete’de, Dahilde İşleme Rejimi Kararına 9/B maddesi ve Dahilde İşleme Rejimi Tebliği’ne 38/A maddesi eklenmiştir. İlgili Karar ve Tebliğde yapılan değişiklik ile Tebliğin 38/10 maddesinde yer alan düzenlemeye kısıtlama getirilmiştir. İlgili düzenlemeye göre; dahilde işleme izin belgesi kapsamında ihracı taahhüt edilen işlem görmüş ürünün, başka bir belgenin ithalat bölümünde belirtilen eşya arasında yer alması şartıyla belge sahibi firma bu ürün bünyesinde kullanılan ithal eşyasına ilişkin hak ve yükümlülüklerini söz konusu rejimden yararlanma koşullarını taşıyan başka bir belge sahibi firmaya devredebilecektir. Getirilen bu yeni düzenleme ile belge kapatma kapsamında yaşanan zorlu süreç nispeten giderilmiş olacaktır.

Buna göre; daha önce herhangi bir DİİB sahibi firmanın DİİB sahibi başka bir firmaya yurtiçinde yapmış olduğu işlem görmüş ürünlerin tesliminden sonra DİİB belgesinin kapatılabilmesi için gerekli olan ihracat şartı yeni düzenleme ile esnetilmiştir. Buna göre DİİB sahibi bir firma, işlem görmüş ürününü diğer bir DİİB sahibi firmaya yurtiçinde satışını gerçekleştirdikten sonra satıcının ithal eşyasına ait hak ve yükümlülükleri alıcı firma tarafından üstlenilmesi halinde alıcı firmaya devredilebilecektir. Devir durumunda varsa ödenmesi gereken telafi edici verginin ödenmemesi veya eksik ihracat gerçekleştirilmesi halinde, tüm mali ve hukuki sorumluluk devralan firmaya geçecektir.

Not: İlgili düzenleme hükmünden yararlanılabilmesi için öncelikle ilgili Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü) tarafından konuya ilişkin usul ve esasların belirlenmesi gerekmektedir.

Dökümanlar