Bugün(07.07.2023) Yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararları ile Yapılan Düzenlemeler

image
image
image
image
image
image
image

VERGİ SİRKÜLERİ- 2023/8

Bugün yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararları ile yapılan düzenlemelere ilişkin açıklamalar aşağıdaki gibidir:

1. Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranları yeniden Belirlenmiştir

Bugün(07.07.2023) yayımlanan 7346 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile mal ve hizmetlere %18 olarak uygulanan KDV oranı %20 şeklinde, %8 olarak uygulanan KDV oranı ise %10 şeklinde değiştirilmiştir. İlgili Kara'ın uygulaması, Karar’ın yayımını izleyen 3. gün (10.07.2023 tarihinde) yürürlüğe girecektir. Buna göre 10.07.2023 tarihinden itibaren yapılacak KDV ye tabi işlemlerde daha önce %18 olarak uygulanan KDV oranı %20, %8 olarak uygulanan KDV oranı ise %10 olacaktır.

Ayrıca bu Karar ile birlikte daha önce %8 KDV oranına tabi olan sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil (sabun, deterjan veya solüsyon emdirilmiş olsun olmasın), tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçetede KDV oranı %20 olmuştur.

2. GVK nın 94/4 maddesi gereği, ‘dağıtılmış kar payı’ sayılan tutarlar için yapılan tevkifat oranı düzenlemesi

Gelir Vergisi Kanunu’nun 94/4 maddesinde yer alan düzenlemeye göre, tam mükellef sermaye şirketlerinin iktisap ettikleri kendi hisse senetlerini veya ortaklık paylarını sermaye azaltımı, elden çıkarma ve/veya 2 tam yıl şirkette tutmaları halinde ilgili maddedeki düzenleme çerçevesinde dağıtılmış kar payı ortaya çıkacağı ve bu kar payından %15 oranında vergi tevkifatı yapılacağı düzenlenmiştir. 14 Şubat 2023 tarihli mükerrer sayısında yayımlanan 6791 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile tam mükellef sermaye şirketlerinin iktisap ettikleri kendi hisse senetleri veya ortaklık paylarına ilişkin olarak dağıtılmış kâr payı sayılan tutarlar üzerinden yapılması gereken stopaj oranı yüzde %0 olarak belirlenmişti. 

7343 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile sadece payları Borsa İstanbul’da işlem gören tam mükellef sermaye şirketleri için bu oran %0 olarak uygulanacaktır. İlgili Karar’ın yürürlük maddesinde, Karar’ın yayımı tarihinden itibaren iktisap edilen paylar için bu düzenlemenin geçerli olacağı ifade edilmiştir. Dolayısıyla Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin 07.07.2023 tarihinden itibaren iktisap ettikleri kendi payları için ilgili Karar’da yer verilen tevkifat oranı %0 olarak uygulanacaktır.  

3. 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı tarifelerde yer alan maktu harç tutarları yeniden belirlenmiştir

7344 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı tarifelerde yer alan ve 2023 yılında uygulanan maktu harç tutarları (Sürücü Belgesi Harçları Hariç) %50 oranında arttırılmıştır. İlgili Kanunda yer alan maktu ve nispi harçların asgari ve azami miktarlarını belirleyen tutarlarda da yine bu oranda(%50) artış yapılmıştır.  

İlgili Kanunda, yargı harçları, noter harçları, vergi yargısı harçları tapu ve kadastro harçları, konsolosluk harçları, pasaport, ikamet tezkeresi, çalışma izni, çalışma izni muafiyeti, vize ve Dışişleri Bakanlığı tasdik harçları, gemi ve liman harçları, imtiyazname, ruhsatname ve diploma harçları ile trafik harçları düzenlenmiştir.

4. Tüketici Kredilerinde BSMV Oranı Yeniden Belirlenmiştir

7345 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile tüketici kredilerinde lehe alınan paralar üzerinden bankalarca alınan BSMV oranı %10 dan %15 e çıkarılmıştır. İlgili Karar hükmü, 07.07.2023 tarihinden itibaren kullandırılacak tüketici kredilerine uygulanacaktır.

Dökümanlar